Fri frakt vid 399 kr - Snabb & säker leverans - lager i Sverige

Hur börjar man med Sous Vide?

Vad behövs för sous vide?

Här nedan presenterar vi tre olika förslag på utrustning. Först det absolut minsta man måste ha för att kunna prova på sous vide, sedan en typisk sous vide-uppsättning. 

Sist presenterar vi vårat egna förslag på utrustning. Sous vide-cirkulator i kombination med Sous Vide Magnet Container Set från oss på Sovidia.

Utrustning för nybörjare. Det paket man behöver för att ens kunna prova sous vide.

 • Sous vide-cirkulator
 • Vattentät påse att förpacka råvaran i
 • Tillräckligt stor behållare

Det här är den enklaste utrustningen och skulle kunna bestå av en billig sous vide-cirkulator, en plastpåse och en större kastrull. Det räcker för att testa sous vide-tillagning, men de flesta skulle inte rekommendera en sådan här enkel utrustning. Långt ifrån alla plastpåsar är anpassade för högre temperaturer och kan avge hälsoskadliga ämnen. Utan en vakuummaskin som suger ut luften ur påsen blir det även lätt att råvaran flyter ovanpå vattnet, och då blir endast den sida som har kontakt med vattnet som får rätt temperatur. Ett för litet kärl kan få cirkulatorn att visa ”Error” då en viss vattennivå måste finnas för att den ska kunna arbeta. Ett för litet kärl med flera påsar eller en stor nedtryckt gör att vattnet inte har plats att cirkulera runt råvarans alla sidor, med ett ojämn tillagning som följd.

Klassiskt paket. Den vanligaste mixen av utrustning.

 • Sous vide-cirkulator
 • Vakuumförpackare
 • Vakuumpåsar
 • Plastback/kylväska/sous vide-behållare

En typisk uppsättning för att på ett bra sätt kunna laga sous vide. Man lägger råvaran i vakuumpåse och använder vakuumförpackaren för att suga luften ur påsen och göra en helt tät förpackning. Även om man använder vakuumförpackare så är det inte ovanligt att förpackningen efter en stund flyter upp till ytan, vilket ger en ojämn tillagning. Det är därför bra att hitta ett sätt som garanterar att påsen hålls helt under vatten genom hela tillagningen.

Många recept och och råvaror har en lång tillagningstid. Exempelvis kan revbensspjäll och pulled pork behöva många timmar för att köttet ska bli sådär mört att det nästan faller sönder. Med en lång tillagning kommer vatten att avdunsta från ett öppet kärl, och cirkulatorn kan behöva jobba hårt för att hela tiden hålla temperaturen konstant. Därför finns det en stor fördel att välja en behållare som har lock (motverkar avdunstning och isolerar) och någon typ av isolering (hjälper till att hålla temperaturen konstant och minskar energiåtgången). Många gör egna hemmabyggen får att få till ett kärl som fungerar bra. Exempelvis kan man såga upp ett hål i locket på en kylväska så man får plats med cirkulatorn, eller köpa en förvaringsback i plast som man täcker med gladpack och isolerar med bitar av liggunderlag.

Dock så är varken förvaringsbackar eller kylväskor framtagna för att hålla varmt vatten under lång tid. Förvaringsbackar blir ofta mjuka i plasten och kan i värsta fall börja läcka. Kylväskor fungerar ofta bättre, men ger ingen insyn och många tycker det inte riktigt förgyller köksinredningen med en uppsågad blå kylväska på bänken. Det finns även en aspekt gällande livsmedelssäkerhet: varmt vatten under lång tid i dessa plastbehållare som inte är tänkta att tillaga mat i kan få ämnen att migrera ut i vattnet. Råvaran är visserligen förpackad i en egen vakuumpåse, men vissa upplever ändå en osäkerhet gällande migrering av ämnen från den här typen av behållare.

Sovidia-paket. En svensk innovation och helhetslösning.

 • Sous vide-cirkulator (köps separat)
 • Sous Vide Magnet Container Set
 • (Eventuellt vakuumförpackare med påsar)

"Sous Vide Magnet Container Set” från oss på Sovidia togs fram med ambitionen att göra sous vide enklare, effektivare och mer hållbart. Borde det inte finnas ett sätt att kunna laga sous vide med perfekt resultat, utan att man ska behöva plocka fram vakuumförpackare, engångsplast och sin egenhändigt uppsågade kylväska varje gång?

Vi funderade, designade, testade och började om flera gånger innan vi hittade den lösning som till sist kunde lanseras i november 2020.

En sous vide-cirkulator och "Sous Vide Magnet Container Set" är allt du behöver:

 • Sovidia-behållaren är av polykarbonat-plast. Livsmedelsklassad och tål riktigt höga temperaturer utan att vare sig bli mjuk eller riskera att börja läcka. Den rymmer drygt 11 liter vatten vilket gör den lagom i storleken både för mindre serveringar och till hela familjen. 
 • Locket till behållaren är även det av polykarbonat och har en utskärning för cirkulator med en bredd på 6,2 cm. Passar de vanligaste sous vide-maskinerna i Sverige. Se lista längre ned*
 • Isoleringsfodral av neopren som omsluter kantinen. Gör temperaturen mer stabil i hela behållaren och sparar dessutom en hel del energi genom att kapsla in värmen. Särskilt bra vid långa tillagningstider. 
 • Återanvändningsbara sous vide-påsar av silikon. 

Påsarna är det vi fick klura längst på:

Vi ville ha påsar som kan återanvändas gång på gång och som dessutom inte kräver vakuumförpackare. Ovanpå det så måste påsarna garanterat hållas under vatten och inte flyta upp, samtidigt som vattnet måste kunna cirkulera fritt runtom.

Lösningen blev en helt ny sorts sous vide-påsar som förses med högpresterande och värmetåliga magneter. Två magneter placeras i magnethållare som finns i isoleringsfodralet. Två magneter placeras i magnethållare som Sovidia-påsarna har i botten.

Man lägger helt enkelt i råvaran i påsen, sänker ner den i vattnet och klickar fast den mot magneten i isoleringsfodralet. Påsen sitter där den sitter och flyter inte upp. Vattentrycket pressar mot påsens alla sidor och får luften att åka ur automatiskt.

Hur försluts då påsen så att det inte kommer in vatten i den? Det gör den inte! Sovidia-påsarna är extra långa, så de läggs helt enkelt över kanten på behållaren - på tryggt avstånd från vattnet. Vill man tillsätta någon ingrediens i påsen under tillagningen kan man enkelt dra upp den ur badet, tillsätta ingrediensen, och sen klicka fast påsen i botten igen.

När tillagningen är klar är det bara att ta ut magneten ur påsen, vända påsen ut-och-in och diska den i diskmaskin!

Har man redan en vakuumförpackare och vill använda Container Set med vanliga vakuumpåsar så går även det bra. Det är bara att göra en separat vakuumförsegling för magneten i botten av vakuumpåsen och sen kan man ”vacca” in råvaran precis som vanligt.

*Locket passar bl.a. följande modeller:

 • Anova Precision Cooker
 • Anova Precision Cooker Nano 
 • Anova Precision Cooker PRO
 • Steba SV50
 • Champion CHSV310
 • OBH Nordica Slim

Locket passar inte följande modeller:

 • Sansaire
 • OBH Nordica PRO
 • Witt

Passar inte heller andra modeller med en bredd som överstiger 6,2 cm.